Drinkwaterproject Juyientsa

Het project in het kort

Reach Beyond gaat samen met de bewoners van het jungledorp Juyientsa een drinkwatervoorziening aanleggen. Iedereen draagt naar eigen kunnen bij. Dit project wordt financieel ondersteund door de opbrengst van de jaarlijkse Bazaar van de Sionskerk te Alphen aan den Rijn op zaterdag 30 september 2017.

Meer weten over Juyientsa?

Juyientsa ligt in het midden van de Amazone jungle van Ecuador. De grond is vruchtbaar maar het klimaat en de terreincondities zijn net zo zwaar als dat ze mooi zijn.

De scope van dit project is wijder dan alleen het verzorgen van drinkwater door leidingen. Ons doel is om de redding in Christus te delen met anderen; als tweede doel richten we ons op de ontwikkeling van de hele community door samen met hen te werken aan dit drinkwaterproject. Er zijn weinig Christenen in dit gebied, daarom trekken we samen op met een lokale pastor die deze gemeenschap bezoekt.

Lessen over persoonlijke hygiëne, hoe ziektes zich verspreiden en het gebruik van latrines worden gegeven door onze afdeling Gezondheidsonderwijs. Na het project wordt de community bezocht door verpleegkundigen en artsen. Die behandelen iedereen die medische zorg nodig heeft.

Het waterproject zorgt ervoor dat in ieder huis schoon water beschikbaar is. Het water wordt opgepompt vanuit een 6 meter diepe bron en wordt opgeslagen in een 6 meter hoge watertoren. Deze watertoren zal worden gebouwd door de mensen zelf. Vier grote plastic tanks van 10.000 liter worden als wateropslag gebruikt. Zonnepanelen leveren de ‘groene’ energie om de pomp aan te drijven. Vanaf de watertoren wordt het water gedistribueerd naar de community. Elk huis krijgt een eigen kraan gemonteerd inclusief een watermeter. De watermeter creëert eigenaarschap en maakt het mogelijk elkaar aan te spreken het water goed te benutten.

Om de leden van de gemeenschap te leren niet afhankelijk te zijn van hulp buitenaf wordt gevraagd een grote investering te doen. Elk huishouden in Juyientsa levert: 60 mandagen arbeid, een bijdrage van $10,00 voor het materiaal, eten voor tijdens de werkdagen en lokaal materiaal zoals houten balken voor de toren en zand en grind voor het beton.

Deze holistisch aanpak leidt tot een verbetering van de gezondheid door de hygiënelessen, het bezoek van artsen en het drinkwaterproject. Het stelt de gemeenschap van Juyientsa in staat te groeien, omdat zij de leiders en eigenaars zijn van het project. Boven dit alles hopen we zo dat de mensen in dit dorp Jezus leren accepteren als hun persoonlijke Redder!

Hieronder vindt u enkele afbeeldingen van het dorp en de huidige bronnen.

Airstrip Juyientsa

Dorp Juyientsa met gemeenschappelijke gebouwen

Brug bij het dorp richting airstrip

Een van de (vervuilde) drinkwaterbronnen

Informatiematerialen

Flyer Juyientsa Nederlandstalig

Flyer Juyientsa Engelstalig

Brief Bazaarcommissie